Mycket att tänka på vid hantering av tryckt virke

Tryckimpregnerat virke i olika klasser ska användas på olika sätt. Det är därför viktigt att man får rätt information om vad man använder detta så att tryckt virke hanteras med rätt metoder. En klass används till vatten och mark, en annan till trallbrädor en tredje till vindskivor och så vidare.

Den sistnämnda ger en väldigt bra hållbarhet och livslängd för väder utsatt trä. Knutbrädor och vindskivor är just exempel på sådana. Detta rekommenderas framför allt vid läggning av plåttak, eftersom plåt genererar omfattande fuktbildning. Denna droppar sedan ner på underlagstak och läkt vilket kan göra att detta ruttnar betydligt tidigare än vad den annars skulle göra.

Tryckt virke behöver hanteras på rätt sätt

Tryckimpregnerad läkt är bra även när man lägger tegel och betongpannor. Via länken ovan hittar du information om hur man utför den här typen av impregnering självständigt. Tryckimpregnerat virke kan också behandlas med träolja. Detta ger en snygg yta och gör att materialet får bra motståndskraft mot både regn och slitage. Det går också bra att behandla altan eller brygga genom tvätt efter vintern.

Om du ska måla trä som är tryckimpregnerat är det viktigt att det har torkat ordentligt innan man börjar måla. Det går att ytbehandla impregnerat virke på exakt samma vis som vanligt sådant. Det går då att använda både laserande och täckande färger.

Målning och behandling av trä som är impregnerat är dock inte helt fundamentalt för dess livslängd, men ger både en motståndskraftiga det och snyggare yta. Om man ska bygga utomhus och inte har ett tekniskt skydd, exempelvis ett tak som skyddar mot snö och regn, så bör man välja en typ av impregnerat virke som har skydd mot röta för att få optimal hållbarhet och säkerhet. Det finns mycket att tänka på när det gäller tryckt virke. Kolla in länken ovan för mer information.